Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Etiquetteregels

De Hollandse Club
 Nederlund
 NL-SE ver. in Uppsala
 NL-SE ver. in Göteborg

Clas Ohlsson
Misco
Pixmania

 Lättläst 
Lovefilm  

 Kranten
Radio luisteren online Radio online

. Voipstunt telefonie

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Etiquette (en eigenaardigheden)

 
Hoewel de Zweedse en Nederlandse cultuur erg op elkaar lijken, zijn er in de Zweedse etiquette toch nog een aantal belangrijke verschillen te ontdekken. Een heleboel etiquetteregels staan hier vermeld . De meest opmerkelijke worden hieronder toegelicht:

Taal
Hoewel de Zweden vaak prima Engels spreken is het aan te raden om een paar zinnetjes Zweeds in te studeren. Het wordt zeer op prijs gesteld (en vaak is het ijs dan ook direct gebroken) als blijkt dat je moeite doet om de taal te spreken. Het maakt daarbij niet eens uit of je perfect Zweeds praat, want ze zullen in ieder geval zeggen dat je de taal al goed onder de knie hebt.

Tutoyeren
In Zweden is het heel gebruikelijk om elkaar bij de voornaam te noemen en te tutoyeren. In hoogst uitzonderlijke gevallen kun je het woordje Ni hanteren, maar vaak wordt er vreemd opgekeken als je dat gebruikt. Zelfs de meest oude mensen kun je aanspreken met “du” en hun voornaam zonder dat je je daarbij verlegen of respectloos hoeft te voelen. Alleen bij het voorstellen komt het wel voor dat een persoonlijke titel of functie worden genoemd.

Uitnodiging/eten
Wanneer u door een Zweed thuis wordt uitgenodigd is het gebruikelijk dat je in ieder geval op tijd verschijnt. Hoewel de Zweden vrij open zijn, wordt er bij een eerste kennismaking in het algemeen niet omhelsd, maar volstaat handen schudden. Daarna is het goed gebruik om de buitenschoenen bij de voordeur uit te doen en eventueel te vervolgen op meegebrachte slippers. Een presentje voor de gastvrouw wordt altijd op prijs gesteld. Alcohol doet het altijd goed, maar een bosje bloemen is ook welkom.
Als je het geluk hebt om uitgenodigd te worden voor een diner of buffet is het pas echt goed oppassen geblazen met de etiquettevormen. De gastheer geeft aan wanneer er aan tafel gegaan wordt en hij verwelkomt daarna de gasten. Het toasten is een aparte procedure waarbij er niet getoast wordt voordat de gastheer zijn toast uitgebracht heeft. Hij heft het glas, knikt naar alle gasten van rechts naar links, neemt een slokje, knikt weer in hetzelfde rondje en zet zijn glas neer. Dit ritueel dient door alle gasten gevolgd te worden bij elk slokje. Het is daarom niet ongebruikelijk dat deze etentjes tot middernacht kunnen duren. Al was het alleen al omdat de Zweden bij een diner verschillende gangen inplannen. De eerste twee gangen bestaan uit koude gerechten (eerst vis en dan vlees), gevolgd door warme gerechten en het dessert. Eet dus niet de buik vol bij het eerste gerecht, want het staat onbeleefd als je daarna niets meer op kunt.
Tijdens het dessert spreekt de man links van de gastvrouw gezeten een dankwoord uit, waarbij de uitdrukking “Tack för maten” rijkelijk vloeit. Deze uitdrukking dien je vervolgens de komende vier keren als je de gastheer/-vrouw spreekt te herhalen vergezeld met de uitspraak “Tack för senast” (Bedankt voor laatst). Gebruikelijk is het om binnen een week te reageren, maar beter laat dan nooit. Ook een minder formeel bedankje via email wordt zeer op prijs gesteld.

Presentatie
Draag correcte kleding en kom op tijd voor afspraken; punctualiteit wordt op prijs gesteld. Maak daarom ook niet te veel afspraken op een dag, want reistijden kunnen tegenvallen.
Voor de zakelijke etentjes: neem voldoende visitekaartjes mee waarop uw functie in het Engels, of nog beter in het Zweeds, is vermeld. Toevoeging van academische titels is niet noodzakelijk. Vermeld op het kaartje liefst uw voornaam of roepnaam en vermijd het gebruik van initialen.

Relatiegeschenken
Het geven van relatiegeschenken zijn bij een eerste contact niet gebruikelijk. Vermijd vooral geschenken die voor de ontvanger verplichtingen kunnen scheppen. De Zweedse belasting beschouwt dure geschenken als een vorm van inkomen.

Besprekingen
Zweden is niet het land van de snelle deals en daarom is het niet gebruikelijk dat er tijdens een vergadering direct knopen doorgehakt worden. Het is heel normaal dat alle medewerkers in het bedrijf zeggenschap hebben over de te nemen beslissingen en dat neemt tijd in beslag. Verwacht daarom niet dat u in één ontmoeting een hoop dingen kunt regelen.

Bereikbaarheid
De Zweden beginnen in het algemeen vroeg met werken en het is daarom heel goed mogelijk dat je na vier uur ’s middags niemand meer kunt bereiken. Op de dagen voor een feestdag zijn veel bedrijven ’s middags dicht. In de maand juli en in de periode tussen Kerst en de 6e januari ligt heel Zweden plat. Houd hiermee rekening als u in die periode wilt gaan verhuizen: het regelen van allerlei zaken is in die periode heel moeilijk.
Ondanks het feit dat Zweden prat gaat op hun IT-ontwikkeling laat het beantwoorden van emailtjes nogal eens te wensen over. Als je geen reactie krijgt op een email is het raadzaam om even te bellen. Informeer indien mogelijk in ieder geval van te voren naar welke persoon je de email het beste kunt sturen, zodat deze niet in de prullenbak van de verkeerde persoon terecht komt.

Roken
In openbare gebouwen is roken verboden. Bij Zweden thuis is het gebruikelijk om buiten te roken. Dit is echter afhankelijk van de rookgewoontes van de bewoner. Bij bedrijven mag er alleen gerookt worden in daarvoor bestemde ruimten. Tijdens een bespreking of maaltijd wordt er helemaal niet gerookt. Tijdens vergaderingen wordt er daarom elk half uur wel een rookpauze ingelast.


Prijzen
Zweden staat bekend als een duur land, maar dit is vooral de laatste jaren behoorlijk genivelleerd met Nederland. In 2003 is er door middel van een referendum besloten om voorlopig nog niet mee te doen aan de invoering van de euro. De munteenheid is dus nog steeds de Zweedse kroon. Natuurlijk zijn er nog verschillen in prijzen, maar de kosten in levensonderhoud zijn te vergelijken met Nederland. Vooral duurder is alcohol, kwaliteitsgroenten, bloemen en chips. Goedkoper is onder andere benzine, vis en pizza bestellen en natuurlijk niet te vergeten de ziektekostenverzekering. Zie ook Financien.

Winkels
De grote Nederlandse (of in ieder geval vergelijkbare) winkelketens zijn ook in Zweden te vinden. In bijna ieder dorp is in ieder geval een Konsum of een ICA te vinden voor de broodnodige dagelijkse boodschappen. De grootte van het aanbod is gerelateerd aan de grootte van de vestigingsplaats. Wat goedkoper zijn supermarktketens als Pekås , Willy's en zelfs de Lidl . Warenhuizen zijn er vooral in de grote steden. Bekende warenhuisketens in Zweden zijn Åhlens en NK .
De openingstijden van de grote winkels zijn van 09:00 tot 21:00 uur. Vaak zijn de winkels het hele jaar open, behalve met de Kerst en oudjaar.
Er wordt ook veel gewinkeld via postorder. Veel "gewone" winkels hebben een postordertak erbij. Bekende postorderbedrijven zijn Ellos (kleding en huisartikelen), Clas Ohlson (huisartikelen, computer en gereedschap), Misco (computer), PixMania (elektronica), Euroflorist . (bloemen) en CD-ON voor Zweedse CD´s en DVD´s eventueel in NL bezorgd of omgekeerd.

Vooral bij het kopen van levensmiddelen verdient het aanbeveling om goed te letten op de "bäst-före-datum" (uiterste houdbaarheidsdatum). Het wil nogal eens voorkomen dat melk niet langer houdbaar is dan 2-3 dagen na de aankoop. Heel handig in de winkels is echter een "jämförpris". Deze vergelijkingsprijs geeft de prijs aan per hoeveelheid (bijvoorbeeld SEK 3,92/kilo)
Je kunt hierdoor heel makkelijk de prijs vergelijken van artikelen die niet dezelfde inhoud hebben.

De post heeft overal wel een filiaal, welke vrij lang geopend is. De verzending binnen Zweden moet binnen één dag plaatsvinden, maar wil nog wel eens vertragen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen A en B-post. Op de site van de post vind je onder "Porto & Pris" een prijzenoverzicht, de postzegels kosten aanzienlijk meer dan in Nederland. Een heel handige optie bij de post is de zogenaamde E-post. Hierbij krijg je belangrijke post zoals rekeningen en bankafschriften via je email binnen, in plaats van de bomen in Zweden te belasten met gewone papierpost. Door de E-post te gebruiken is het ook veel handiger internetbankieren, omdat deze automatisch aangemaakt worden bij de bank. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet meer alle cijfers van het OCR-nummer in te vullen.

Activiteiten
In elke gemeente wordt heel veel georganiseerd. In mijn kommun met een kleine 19.000 inwoners zijn er bijvoorbeeld al zo'n 170 verenigingen. Het moet dus raar lopen als er daar niets voor je tussenzit. En een vereniging is een ideale manier om andere mensen te leren kennen. Een andere favoriete bezigheid van de Zweden is een Tipspromenad: dit is een uitgezette puzzeltocht waar uiteraard prijzen mee te verdienen zijn. Zowel voor kinderen als volwassenen een leuk en gezond uitje. Een grootse bezigheid van de Zweden is ook het gokken op van alles en nog wat. Krasloten zijn een geliefd cadeautje. Verder is er natuurlijk nog genoeg te beleven in de natuur. Er zijn genoeg natuurexcursiemogelijkheden te bedenken en elk toeristenbureau heeft vooral in de zomer massa´s leuke ideeën. Bijna iedere plaats heeft wel een website waarop de komende evenementen staan vermeld. Deze sites zijn meestal te bereiken door als URL www.denaamvandeplaats.se in te toetsen. Voor Stockholm is dit bijvoorbeeld www.stockholm.se.

Ook zijn er een aantal Nederlandse verenigingen in Zweden:
"De Hollandse Club" in Stockholm
"De Nederlands-Zweedse vereniging" in Uppsala
"De Nederlands-Zweedse vereniging" in Göteborg

Bibliotheek/Film
De plaatselijke bibliotheek is gratis voor iedereen en bevat vaak een ruime sortering boeken, soms ook in het Nederlands, maar ook kunnen er CD's en DVD's worden geleend. Vooral de kinderboeken zijn aan te bevelen als je nog de taal moet leren. Ook zijn er boeken te vinden in de serie Lättläst . Deze zijn geschreven in gemakkelijk te begrijpen Zweeds. Meestal is er ook een internetverbinding aanwezig. Bij onze bibliotheek kunnen we onbeperkt boeken lenen en de boetes voor het te laat terugbrengen zijn ontzettend laag in vergelijking met Nederland.

Het is mogelijk om volledig legaal Nederlands ondertitelde films te downloaden vanuit Zweden middels een Wallicard. Meer informatie is te lezen op de volgende site:

Ook is het mogelijk om je aan te sluiten bij Lovefilm. Dit is een heel handige DVD-bibliotheek waarbij je online films kunt huren en die vervolgens na het kijken weer met de post terug stuurt. Hierna krijg je weer een nieuwe film van je lijst opgestuurd.

Media
Kranten
Hier Radio luisteren online vind je een overzicht van alle Zweedse kranten die online staan.

Radio
Op deze site Radio luisteren online staat een overzicht van alle Zweedse radiostations die online te beluisteren zijn.

Televisie
Zweden heeft drie kanalen die vrij in de lucht te bewonderen zijn: SVT1, SVT2 en SVT4. Deze zenders zijn nog tot 2008 te bekijken met een gewone dakantenne. Daarna schakelt de Zweedse televisie over op digitale televisie, wat betekent dat een digitale ontvanger aangeschaft moet worden. Zie ook Voorzieningen.

De SVT heeft ook een onlinekanaal voor het nieuws .. Eveneens een soort van Uitzending Gemist  klik je vervolgens op Senast nyhetssändningar rechts bovenaan.
Ook TV4 heeft diverse online kanalen om te bekijken.

Telefoon
Ook in Zweden zijn de telefoonaanbieders elkaar aan het beconcurreren. Het zijn nog niet zulke stuntprijzen als in Nederland, maar de monopolipositie van Telia is doorbroken. Zweden heeft een afwijkende vorm telefoonstekkers, maar zelfs Nederlandse ISDN-telefoons werken hier prima.
Via breedband is het heel handig om via lokaal tarief via Skype te bellen. Dit scheelt aanzienlijk in de telefoonkosten.
Een nog goedkopere variant is Voipstunt ., waarbij je 10 euro aan beltegoed stort wat je vervolgens binnen 4 maanden op kunt maken. Maar het grote voordeel ten opzichte van Skype is dat je gratis belt naar vaste telefoonlijnen in Nederland, België en Zweden (en nog meer landen) ongeacht of deze persoon ook aangesloten is.

 

 

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 






 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer