Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Konsumentverket
Svep
Digitale TV

Energimyndigheten


 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

  In het onderdeel voorzieningen komen een aantal zaken aan bod die van belang zijn bij de aankoop van een nieuw huis. Sommigen verschillennogal van Nederland en andere zijn hetzelfde wat je gewend bent. In het grootste deel van Zweden is bijvoorbeeld geen aardgasvoorziening en betaal je een gedeelte aan de gemeente voor het schoonhouden van de openbare weg. Het zijn echter allemaal punten die je goed moet overwegen voor je een huis koopt.

Elektriciteit
Het afsluiten van een elektriciteitsabonnement is in Zweden in zoverre vrijgegeven dat je zelf je aanbieder van stroom mag kiezen, maar dat je voor de aanlegkosten aangesloten dient te zijn bij de kabelnetexploitant. Vergelijk het met de KPN die de kabels legt, waarna een andere aanbieder kan kiezen voor je telefoonkosten. Welke kabelnetexploitant voor jou van toepassing is verschilt per regio. De elektriciteitsprijs verschilt nogal per periode afhankelijk of er voldoende watervoorziening is in de lente. Als het bijvoorbeeld hevig geregend heeft in de herfst of er veel dooiwater naar beneden komt in de lente zal de prijs van de elektriciteit zakken. Ook is de energieprijs afhankelijk van de olieprijs. Veel huishoudens hebben de mogelijkheid om zowel op olie als elektriciteit te stoken en zullen daarom op elektriciteit overschakelen als de olieprijs hoog is.
Het is mogelijk om voor een langere periode (meestal 1 tot 3 jaar) een contract op te stellen voor een vaste prijs. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een lopende prijs (rörlig pris). Je kunt er voor kiezen om je stroomverbruik te betalen per maand of per kwartaal. Let er hierbij op dat er stroomleveranciers zijn die een jaargetijdencurve hanteren. In de winter gebruik je meer stroom dan in de zomer en je betaalt in die periode dan ook stukken meer per maand. Vraag dan of je het bedrag niet kan verdelen in evenredige porties het hele jaar door. Mij is onbekend wat de praktische achterliggende gedachte voor deze betalingscurve is. Er zijn meer dan 70 landelijk opererende leveranciers, dus het kiezen met welke je in zee gaat is best moeilijk. Op de site van Konsumentverket staat een vergelijkingsmogelijkheid .
Je kan dus te maken krijgen met een contract met twee leveranciers: eentje voor de stroomvoorziening (vrij te kiezen) en de tweede voor de stroomtoevoer (vaststaand in de meeste gevallen). Op de rekening van de stroomleverancier wordt ook een bedrag berekend voor een zogenaamd elcertifikat. Dat is een in 2003 ingestelde mogelijkheid om de consumenten te laten betalen voor een certificaat wat door alle elektriciteitsbedrijven moet worden aangeschaft ter stimulering van de uitbouw van duurzame energiebronnen. Je betaalt de stroom per gebruikte kilowatt. De rekening van het stroomtoevoerbedrijf bestaat uit een vast gedeelte afhankelijk hoe groot de zekeringen in de hoofdstoppenkast zijn (voorbeeld Fortum ) en een variabel gedeelte afhankelijk van je verbruik.

Houdt er rekening mee dat je ongeveer iets minder dan 1 kroon betaalt per kilowatt verbruik. Dit is dus inclusief alle kosten.

Omdat de kabels grotendeels boven de grond lopen gebeurt het op het platteland regelmatig dat er een stroomuitval is. Deze kan soms enkele dagen duren.


Verwarming
Is heel Nederland aangesloten op aardgas liggen in Zweden de verschillen tussen de verwarmingssystemen voor huizen onderling heel ver uiteen. In de stad zal veelal gebruik worden gemaakt van fjärrvärme, terwijl de huizen op het platteland ieder hun eigen stookvoorziening hebben. De meeste huizen hebben een combinatie (kombipanna) van diverse stookmogelijkheden, wat het variëren makkelijker maakt als bijvoorbeeld de olieprijs ineens heel veel stijgt of de stroom uitvalt. In de meeste huizen is een soort van CV-installatie te vinden, die met olie of water gevuld kan zijn.
Meer informatie over energieverbruik in huis vind u op de site van Energimyndigheten . De gebruikte stookinstallaties zorgen naast de opwarming van het huis ook voor de warmwatervoorziening. Hieronder verschillende mogelijkheden:

Hout (vedpanna)
De meest aanwezige mogelijkheid op het platteland. Er is hout in overvloed, welke je kant en klaar gehakt aan kunt laten leveren. Of je kunt natuurlijk van de zomer zelf aan de slag met de motorzaag en houtkliever. Het vergt echter wel een heleboel werk en geloof me dat het echt niet leuk meer is om met -20º buiten te moeten gaan lopen zeulen met kubieke meters houtblokken. Het wordt geadviseerd om berkenhout te nemen, omdat dat de beste brandeigenschappen heeft.

Pellets (pelletspanna)
Pellets zijn een soort houtkorrels, welke door een (automatische) verdeler regelmatig in je stookinstallatie gemikt worden. Dit is momenteel de goedkoopste vorm van stoken voor kleinere verbruikers. Je kunt er nu zelfs subsidie voor krijgen om zo´n installatie te installeren. Het vergt echter wel een persoonlijke aanwezigheid, omdat de korrels vrij hard gaan en er geregeld bijgevuld dient te worden.

Olie (oljepanna)
Bijna ieder huis heeft een oliestookmogelijkheid. Dit is een van de duurdere mogelijkheden en het wordt binnenkort verplicht om alle olietanks te laten controleren. Vraag hier dus naar of dit al gebeurt is of laat het anders nog doen voordat je in het huis komt. In vergelijking met elektriciteit hebben de meeste oliestookinstallaties wel een beter rendement. Verschillende olieleveranciers  hebben de mogelijkheid om je bestelling te doen via internet.

Elektriciteit (elpanna)
Bijna ieder huis heeft ook de mogelijkheid om over te gaan op elektrische verwarming. Dit is net als olie een dure oplossing. Als je je huis niet permanent bewoond echter wel een handige oplossing om het huis tijdens je afwezigheid op een constante (vorstvrije) temperatuur te houden.

Fjärrvärme
Een in de meeste steden aanwezig verwarmingssysteem waarbij door een hoofdcentrale via een ondergronds systeem warmwater bij het huis geleverd wordt. Via een in het huis geplaatste warmtewisselaar wordt dan de verwarming geregeld.

Jord-, berg, sjö och frånluftsvärme
Deze systemen zijn te vergelijken met het fjärrvärmesysteem. Alleen kan dit ook toegepast worden op één huis. Door middel van het onttrekken van warmte door een leiding onder de grond (jordvärme), in het meer (sjövärme), diep in de grond (bergvärme) en de lucht (luftvärme) wordt door een compressor in het huis de verwarming en warmwatervoorziening geregeld. Dit zijn relatief dure systemen om te installeren en werken heel goed (zonder bij te hoeven verwarmen met elektriciteit) tot aan ongeveer -15º. Het loont om tot aanschaf over te gaan als je meer verbruikt dan 30.000 kW per jaar. De luftvärme is een uitzondering en kost ongeveer SEK 20.000 en is het beste te gebruiken bij een lage verwarmingsbehoefte. Het beste is om een expert in te schakelen om te kijken wat de beste mogelijkheid in jouw situatie is.
Meer informatie is o.a. te lezen op de site van Svep .

Zonne-energie
Zonne-energie zie je in Zweden ook steeds meer verschijnen. Ook hiervoor kun je subsidie krijgen.

Watervoorziening
Het is gewoon om een watervoorziening via het gemeentelijke net te hebben, maar vooral op het platteland komt het voor dat huizen hun eigen bron hebben of deze delen met hun buren. Als alles goed gaat heb je hier eigenlijk geen kosten aan, maar als je het nieuw moet aanleggen is het goedkoper om je aan te sluiten bij het lokale gemeentenetwerk. Houd rekening met verontreiniging van een bron in de vorm van een te lage of hoge zuurgraad, ijzergehalte, etc. Hiervoor kan je een filter tussen de pomp en de leiding plaatsen. Deze zijn relatief duur, maar kunnen als je handig bent zelf bijgevuld worden. Het testen van het water verdient aanbeveling als je een nieuw huis koopt. Verschillende filteraanbieders doen dit gratis voor je. Vraag ook naar de waterconditie als je een huis koopt.

Riolering
Net als de watervoorziening is het gewoon om een watervoorziening via het gemeentelijke net te hebben, maar vooral op het platteland komt het voor dat huizen hun eigen "slam" hebben of deze delen met hun buren. Een slam is een onder de grond geplaatst reservoir die kan bestaan uit 2, 3 of 4 kamers om het afvalwater in op te vangen. Eens per jaar komt dan een bedrijf dat tegen betaling de slam leegt. Bij toetreding van een nieuw huis dient de slam geleegd te zijn.

Schoorsteen
De meeste huizen die in het bezit zijn van een schoorsteen dienen vanwege de verzekering jaarlijks gecontroleerd te worden. Sinds 2004 is het niet meer verplicht om dit door een erkend schoorsteenveger te laten doen.

Telefoon / Televisie / Internet
De grootste aanbieder van telefonie is in Zweden Telia. Maar ook hier komen er steeds meer prijsvechters (ook in combinatie met breedband) op de markt. Het loont dus om je telefoniegebruik onder de loep te nemen en de aanbieders te vergelijken.

In maart 2008 is heel Zweden overgegaan op digitale televisie. Dit houdt in dat er geen Zweedse TV meer via de dakantenne gekeken kan worden zonder een digitale ontvanger. Wil je nog Nederlandse TV kijken zul je een satellietontvangstinstallatie moeten plaatsen en een abonnement moeten nemen bij Canal Digitaal . Voor de gewone Nederlandse zenders betaal je voor een Basis-pakket dan € 8,95 per maand. Een gewone satellietinstallatie koop je voor ongeveer €200-300. Let wel: eigenlijk mag je een kaart van Canal Digitaal niet buiten Nederland gebruiken en daarom zul je hem moeten laten registreren op een Nederlands adres.

In grote delen van Zweden is het inmiddels mogelijk om van breedband te kunnen genieten. Hoe verder je echter van de bewoonde wereld af woont hoe lastiger het zal zijn om hierop aangelsoten te kunnen worden. Een mogelijkheid om snel te kunnen internetten is dan bijvoorbeeld via de satelliet, maar dit is een vrij dure oplossing en alleen rendabel voor de echte grootverbruikers. Er zijn internetaanbieders (zoals Spray ) die zogenaamde pakketten hebben. Je kan dan voor een vast bedrag per maand een bepaald aantal uren surfen.
Ook is het tegenwoordig mogelijk om via breedband te telefoneren (Voip). Deze methode is uit de kinderschoenen en is uitermate kostenbesparend tegen een goede kwaliteit geluid.
Een ander alternatief is bellen via Voipstunt.com en 12voip.com. Hiermee bel je na inleg van €10 gratis naar vaste telefonie in o.a. Zweden, Nederland en België.

;

Vuilophaal
Dit is een gemeentelijke aangelegenheid en de meeste gemeentes zijn inmiddels overgeschakeld op de in Nederland ook bekende groene containers. Je sluit voor de frequentie en de grootte van de container een contract af met je gemeente. Als je net een huis koopt wordt het contract van de vorige bewoner automatisch overgezet op jouw naam. Het is in de meeste gemeentes vrij om grof vuil etc. aan te bieden op de plaatselijke vuilstort.

Onderhoud
Het onderhoud aan een huis kan nogal eens flink oplopen. Speciaal als je al een wat ouder houten huis koopt. Het befaamde faluröd (de rode verf waarmee een groot deel van de Zweedse huizen geverfd is) is afhankelijk van de zijde van het huis om de 10 jaar aan een nieuwe verfbeurt toe. Vraag na bij de bezichtiging wanneer dit voor het laatst gebeurt is. Als je je vinger over de verf haalt hoort deze af te geven. Zo niet, is het huis aan een schilderbeurt toe. Ook zul je regelmatig de isolering en ventilatie na moeten kijken om het huis in goede staat te houden.

 

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer