Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Försäkringsbyrå

Folksam
If
Länsförsäkringar
Skandia
Trygg-Hansa

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Verzekeringen  
Het afsluiten van verzekeringen is in NL al moeilijk, maar helemaal als je de taal nog niet helemaal machtig bent. Gelukkig is een makelaar vaak ook een verzekeringsagent en kan hij je adviseren over gangbare verzekeringen. Het kan daarom handig zijn om je voor het eerste jaar te laten adviseren door de makelaar of een verzekeringsagent van een van de grote verzekeringsmaatschappijen. Ook is het handig om het eerste jaar dezelfde verzekering aan te houden als de verkoper van je huis, zodat je later bij ongeregeldheden geen gebakkelei tussen twee verzekeringsmaatschappijen krijgt wie wat moet vergoeden. Als dan je Zweeds wat beter is kan je de verzekeringen onderling gaan vergelijken. Pakketverzekeren is een gemeengoed in Zweden en kan wel oplopen tot 10-15% korting. Vaak krijg je ook korting als je (uiteraard middels een personnummer) aan kunt tonen dat je ouder dan 35 bent. Kortingen worden ook gegeven als je bijvoorbeeld een alarminstallatie laat inbouwen, maar dit verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Meer informatie vind je op de site van Konsumenternas Försäkringsbyrå .

Huisverzekering
In deze zogenaamde Hemförsäkring vallen vaak niet alleen een huisverzekering, maar ook een eigendomsverzekering, WA-verzekering, overvalschadeverzekering, rechtsbijstandsverzekering, reisverzekering en diverse mogelijkheden tot extra uitgebreide verzekeringen.

Er zijn verschillende hemförsäkringar: een verzekering voor een villa (huis), een verzekering voor een huurrechtwoning en een verzekering voor een vakantiehuis. In deze verzekeringen zit een dekking voor schade aan het huis, aan de grond (ook bijvoorbeeld vlaggenmast en steiger). Een verzekering voor een huurrechtwoning heeft bovendien een dekking voor het uitzien van de woning wat onder jouw verantwoordelijkheid valt (vloerbedekking, binnendeuren, behang, etc.).

Persoonverzekering
In principe is alles geregeld door de staat, maar natuurlijk kun je er voor kiezen om een extra dekking in te bouwen, zodat je dekking hebt tegen plotselinge excessen. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
Sjukförsäkring: een dekking tegen inkomensverlies bij langdurige ziekte
Olycksfallsförsäkring: geeft een eenmalige uitkering in geval van blijvende invaliditeit en dekt de zorgkosten.
Barnförsäkring: geeft een uitkering als een kind invalide wordt als gevolg van een ziekte of ongeval.
Pensionsförsäkring/Kapitalförsäkring: verzekering voor een aanvullend pensioen. Net als in NL mogelijk om dit zelf te beleggen of dit te laten doen. Er zijn ook verschillende banken die een spaarfonds (IPS: individuellt pensionssparande) hebben.
Dödsfallsförsäkring: een overlijdensverzekering dekt de overgebleven kosten bij overlijden.

Dierverzekering
Voor honden en paarden is het mogelijk om een overlijdens- en dierenartskostenverzekering af te sluiten.

Autoverzekering
Een bilförsäkring is er in drie vormen:
- trafikförsäkring: deze WA-verzekering is verplicht en dekt schade die je veroorzaakt bij een ongeval met de auto
- halvförsäkring (half casco): deze vorm bestaat uit een WA-, diefstal-, brand-, glas-, machineschade-, sleep- en rechtsbijstandverzekering. Een machineschadeverzekering dekt kosten aan de motor of versnellingsbak.
- helförsäkring: volledig (heel casco): deze vorm dekt bovendien ook nog eens schade aan de eigen auto.
Mogelijkheden zijn er voor aanvullende verzekeringen, die bijvoorbeeld een huurauto vergoeden in geval van een aanrijding met een dier of een verminderd eigen risicodekking.
Vraag aan je Nederlandse autoverzekering een bewijs met het aantal schadevrije jaren voordat je gaat verhuizen (al stellen niet alle verzekeringsmaatschappijen hier belang op).

Vaak wordt er korting verleend bij bestuurders ouder dan 35 jaar.

Reisverzekering
Een reisverzekering zit inbegrepen in je hemförsäkring, maar voor langere reizen dan 45 dagen is een extra reisverzekering noodzakelijk.

Grote verzekeringsmaatschappijen in Zweden zijn o.a.:
Folksam
If
Länsförsäkringar
Skandia
Trygg-Hansa
 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

  
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer