Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

 Arbetsförmedlingen

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

  Voor de meesten van ons is het nog noodzakelijk dat er gewerkt wordt in plaats van de hele dag te genieten van de Zweedse rust. Maar het vinden vaneen geschikte baan is nog niet zo gemakkelijk.
Ook in Zweden is de werkloosheid hoog en zeker als je de taal nog niet machtig bent is het moeilijk om aangenomen te worden. Natuurlijk zijn er altijd verschillen: in de grote steden zijn er meer banen, bij een internationaal bedrijf zal je waarschijnlijk ook een groot deel Engels kunnen praten en banen in de gezondheidszorg en onderwijs zijn heel gewild.
Voordeel is weer dat je als EU-ingezetene geen werkvergunning in Zweden hoeft aan te vragen.

Zweedse arbeidsmarkt
In Zweden is het aantal werkende mannen als vrouwen vrijwel gelijk aan elkaar. Het verschil zit hem in het feit dat 60% van de vrouwen een voltijdbaan heeft tegen 90% van de mannen. Ook zit er nog steeds een licht verschil in loon tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld verdient een vrouw 92% van wat een man verdient. Waarschijnlijk komt dit doordat meer vrouwen werkzaam zijn in lager betaalde banen zoals in de productie en de zorg.

Het gemiddelde inkomen van een voltijds werkende fabrieksarbeider was in 2010 SEK 19.000 en van een manager in de private sector SEK 26.000. Het verschil hiertussen is dus niet zo gigantisch groot in vergelijking met Nederland.

Het verdient aanbeveling om u bij een baan of eigen bedrijf aan te sluiten bij een Arbetlöshetskassan. U betaalt dan maandelijks een bedrag wat u na een jaar werken een werkloosheidsuitkering garandeert. Er zijn diverse Arbetlöshetskassor en het is een beetje afhankelijk in welke branche u werkzaam bent welke van deze instituten u het beste kunt uitkiezen.

Werkloosheid
Het werkloosheidscijfer is in bepaalde plattelandsdelen van Zweden aanzienlijk hoger dan in de grote stad. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de meeste grote bedrijven wegtrekken van het platteland en daardoor een grote groep jongeren zonder werk achterlaat. Door het arbeidsbureau worden heel veel verschillende projecten gestart om deze groep werklozen op te vangen en om te scholen, maar het blijft moeilijk om een baan te vinden. Dit is een van de grote problemen die emigranten tegen komen. Velen zijn bereid om alles aan te pakken wat er maar voor hun voeten komt, maar helaas is het de naakte waarheid om te constateren dat er zelfs als schoonmaker geen banen te vinden zijn. En zeker voor emigranten die niet de Zweedse taal aardig beheersen is er geen speld tussen te krijgen.

Als je gewerkt hebt in Zweden en tenminste voor een jaar aangesloten bent geweest bij een zogenaamd werkloosheidsfonds (A-kassan) krijg je bij ontslag 80% van het laatst verdiende loon met minimum van SEK 320 en een maximum van SEK 680 per dag (de eerste honderd dagen is dit SEK 730) (2011). Dit percentage krijg je de eerste driehonderd dagen van je werkloosheid met een eigen risico van de eerste vijf dagen. Ook dien je beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en daarvoor aangemeld te zijn bij de Arbetsförmedlingen .

 

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer