Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Cursus AOV
Migrationsverket
Bolagsverket
Skatteverket
Nutek
Arbetsförmedlingen
IFS
Företagsfakta

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Eigen bedrijf  

Veel van de emigranten die naar Zweden komen starten een eigen bedrijf. Het is daarom handig om te weten welke wegen je kan bewandelen om dit tot een goed resultaat te maken.

In Nederland kun je al een heleboel voorbereiden. Vooral diegene die voor het eerst als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan, is er een heleboel te verkennen. Orientatie, bijleren, contacten leggen en plannen. Een handige opstap is de cursus AOV (Algemene Vaardigheden Ondernemen) te volgen. Hier word je voorbereid op alles wat je te wachten staat bij het zelfstandig een bedrijfje runnen. De cursus is geënt op de Nederlandse situatie, maar 95% van de vaardigheden kun je natuurlijk ook in Zweden gebruiken.

In Zweden begint het allerleukst met de regel dat je een verblijfsvergunning dient te hebben voordat je een bedrijf in Zweden mag beginnen (bij een AB geldt dit niet). Maar om een verblijfsvergunning bij Migrationsverket aan te kunnen vragen dien je geregistreerd te zijn bij Bolagsverket of dien je een F-skatt-bewijs van de belastingen te hebben. Daarom dien je dit eerst te regelen voordat je je aanmeldt bij Migrationsverket voor een uppehålltillstånd.
Allereerst dien je een verzoek voor een F-Skattsedel in bij Skatteverket. Hiermee krijg je een organisatienummer. Als alles goed is ingevuld ontvang je dit binnen 2-3 weken. Met dit bewijs kan je indien je dit wenst de registratieformulieren van Bolagsverket aanvragen en deze opsturen naar Migrationsverket. Al met al moet je dus zeker rekenen op enkele maanden eer alles rond is.

Op het internet zijn er verschillende sites te vinden waar goede informatie te vinden is, maar hieronder zal in het kort (en in het Nederlands) een beschrijving gegeven worden van de belangrijkste informatie. In de tekst zullen verwijzingen naar deze externe sites staan.  

Bedrijfshulp

Bedrijfsplan
Een goed bedrijfsplan is de basis van een goed bedrijf. Allereerst verschaft een realistisch bedrijfsplan een beeld op de werkzaamheden, financiën en markten. Tevens biedt dit voor de financiers (banken, geldschieters) een mogelijkheid om de levensvatbaarheid van een bedrijf enigszins te beoordelen. Houdt er wel rekening mee om een bedrijfsplan zo realistisch mogelijk op te stellen. Je kunt het beter een beetje zwarter zien en dan toch goed uitkomen, dan dat je overal direct de zon ziet schijnen en het later toch af en toe blijkt te regenen. Om een bedrijfsplan goed op te zetten kun je de hulp inroepen van een gespecialiseerd kantoor. Houdt er wel rekening mee dat niet alle adviseurs in NL op de hoogte zijn van alle regels en mogelijkheden in Zweden. Het kan daarom lonen om direct een adviseur in Zweden te zoeken.

Voorbeelden van en handleiding voor bedrijfsplannen in het Zweeds:

Aanbevolen leesstof
   

 

Financiering
Door een budget op te stellen krijg je inzicht in de financiële levensvatbaarheid van een bedrijf.
- In het startbudget maak je een berekening van de kosten die noodzakelijk zijn om te kunnen starten (startinvesteringen).
- In je liquiditeitsbudget geef je aan hoe de in- en verkopen er iedere maand uitzien, zodat je geld hebt om je rekeningen te kunnen betalen.
- In het resultaatbudget geef je aan hoe je er over een jaar financieel voor denkt te staan. De inkomsten zullen de kosten moeten kunnen dragen en tevens dient de winst zo groot te zijn dat je er van zult kunnen leven. Er zijn een aantal instanties die je kunnen helpen met een financiering. De meest goedkope daarin zijn de banken die echter een deel eigen kapitaal eisen om met je in zee te gaan. Om in wat meer eigen kapitaal te voorzien of in die gevallen dat een bank niet het risico durft te nemen zijn er ook instanties die wat meer risico durven nemen. Daar staat dan natuurlijk ook een hogere rente tegenover. Een derde methode is om de mogelijkheden voor subsidies te bekijken. Acht goede tips voor een geslaagd financieringsgesprek:
•  Bedenk goed wie je wilt inschakelen als financier en zet alle voor- en nadelen tegen over elkaar.
•  Bekijk goed de producten en voorwaarden die een financier voor je heeft. Verschillende banken kunnen bijvoorbeeld een verschillend rentepercentage hanteren. Ook terugbetalingsvoorwaarden en service kunnen van belang zijn.
•  Kies een goede begeleider. Het is belangrijk om een begeleider te hebben die kennis van zaken heeft en je kan begeleiden in het hele proces. ZwedenAdvies is bijvoorbeeld een bedrijf welke zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden van startende Nederlandse en Belgische ondernemers in Zweden.
•  Goede voorbereiding. Neem je bedrijfsplan mee en bedenk vast antwoorden op vragen die de bank zou kunnen gaan stellen.
•  Geef referenties op. In Zweden zijn referenties heel belangrijk om een goede indruk van je te krijgen. Als het lukt om Zweeds sprekende referenties te geven is dit natuurlijk het allermooist. Zorg er in ieder geval voor dat de referenties die je opgeeft Engelstalig zijn.
•  Zorg dat je je niet meer onzeker voelt bij je gesprek door je bijvoorbeeld goed te hebben laten informeren over alle verschillende mogelijkheden voor je bedrijf.
•  Laat je niet overrompelen. Tijdens een financieringsgesprek komen zeker een aantal vaktermen over tafel waarvan je rustig naar de betekenis kunt vragen als ze je niet helemaal duidelijk zijn. Tijdens het gesprek wordt immers over een financiële ruggengraat van je nieuwe bedrijf gepraat.
•  Wees geïnteresseerd in wat de kredietverstrekker te zeggen heeft, wellicht zitten er nog voor jou bruikbare tips bij. Of misschien kun je door (eventueel later) nog wat meer informatie te geven je plannen toch rond krijgen. Trek lering uit de argumenten die je krijgt bij een afwijzing van je kredietaanvraag en probeer deze in een volgende poging te ondermijnen.

Vormen van krediet
Eigen kapitaal
Eigen vermogen of financieringen van familie, vrienden of risicofinanciers

Bankkrediet
Aanvullend krediet van een bank, welke een eigen inbreng en terugbetalingszekerheid (soms in de vorm van een borg) eist.

Leverancierskrediet
Betere betaalvoorwaarden aan de leverancier van je inkoopproducten

Klantenvoorschot
Laat je klanten op tijd betalen of nog beter vooruit betalen

Subsidies en bijdragen

Het is eventueel mogelijk om een "Starta eget-bidrag" via de Arbetsförmedlingen te krijgen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je ingeschreven staat als werkzoekende en dat je in ieder geval 50% van de financiering rond hebt. Minstens heb je recht op SEK 223 per dag (5 dagen per week). Ook bestaat er een mogelijkheid om via de provincie een subsidie te krijgen als je een op industrie of toerisme ingerichte activiteit opzet. Ook voor het aannemen van personeel bestaat er een mogelijkheid om een bijdrage in de kosten te krijgen.

Bedrijfsvormen
Ook in Zweden zijn er verschillende vormen om een bedrijf op te zetten. Je kunt kiezen uit een enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag en ekonomisk förening.

Enskild firma
Omdat de enskild firma geen juridisch persoon is betekent dit dat de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk is voor de gemaakte afspraken en de schulden van het bedrijf. Je hebt geen accountant nodig om je declaraties en belastingaangiftes te verzorgen als je bedrijf minder dan 10 werknemers heeft en je niet meer jaarlijkse netto-omzet hebt dan 24 miljoen kronen.

Handelsbolag
Een handelsbolag is eigenlijk hetzelfde als een enskild firma, alleen zet je dit op met meerdere eigenaren die op hun beurt solidair verantwoordelijk zijn voor de schulden in het bedrijf.

Kommanditbolag
Zelfde handelsvorm als een handelsbolag met het verschil dat een van de eigenaren aangesteld wordt als komplementär. Deze staat persoonlijk garant voor de schulden en de andere eigenaren alleen voor hun kapitaalinbreng.

Aktiebolag
Als eigenaar in een aktiebolag ben je economisch beschermd. Je bent niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden in het bedrijf. Het vergt echter wel een groter startkapitaal omdat je een aktiekapitaal moet hebben van minstens 50.000 SEK voor privé firma´s en 500.000 SEK voor publieke firma´s.
Het is niet verplicht om een accountant aan te stellen en een financieel jaarverslag openbaar te maken en in te sturen naar de Bolagsverket als het bedrijf voldoet aan minstens twee van de onderstaande voorwaarden in een van de twee afgelopen boekhoudjaren:
- minder dan 3 personeelsleden in dienst hebt
- een maximum nettoomzet heeft van 3 miljoen kronen
- een maximum balanstegoed van 1,5 miljoen

Er zijn nog andere mogelijkheden om een bedrijf met dezelfde rechten op te richten echter zonder aktiekapitaal via een Engelse Ltd.

Hieronder een vergelijkingstabel tussen de drie meest gangbare bedrijfsvormen:

 

Enskild närings­idkare

Handelsbolag

Aktiebolag

Eigenaar schuldig aan schulden van het bedrijf

Persoonlijke aansprakelijkheid

 

Solidarische en persoonlijke aansprakelijkheid

Geen persoonlijke aansprakelijkheid

Kapitaal

nee

 

nee

50.000 SEK voor een privé aktiebolag. 500.000 SEK voor een publieke aktiebolag

Aantal eigenaren/
deelnemers

Altijd 1 fysiek persoon

Minstens 2 personen, fysiek of juridisch

Minstens 1 persoon, fysiek of juridisch

Bestuur

Bedrijfseigenaar

Ondernemingsraad

Bedrijfsdirecteur

Accountant

Normaal niet

Normaal niet

Nee (onder voorwaarden)

Wie betaalt belasting?

Bedrijfseigenaar

Deelnemers

Bedrijf zelf

Mogelijkheid om personeel aan te stellen?

Ja

 

Ja

Ja

Registratie
Registratie van bedrijfsvorm
Als je besloten hebt om je bedrijf te starten dien je deze te laten registreren. Dit kan op Internet via de gezamenlijke site van Bolagsverket en Skatteverket . De naamstelling van het bedrijf wordt hier gecontroleerd en mag niet te veel lijken op reeds bestaande namen in dezelfde branche. Als eigenaar van een enskild firma hoef je je niet te laten registreren. Alleen als je een naamsbescherming wilt hebben is dit raadzaam. Het verschilt per bedrijfsvorm of je naam beschermd is in de provincie of in het hele land.
Sommige werkzaamheden zijn echter verplicht om zich te laten registreren. Dit zijn bedrijven die:
• Handel met waren, waardepapieren of onroerend goed bedrijven
• Bereiding van waren voor verkoop bedrijven
• Reparatiewerkzaamheden uitvoeren
• Bouwwerkzaamheden uitvoeren
• Drukkerij of uitgeverijwerkzaamheden uitvoeren
• Hotel, pension, café of B&B hebben
• Makelaarswerkzaamheden uitvoeren
• Advocaat- en incasso werkzaamheden uitvoeren
• Wasinstelling hebben
De kosten voor registratie bedragen voor een enskild firma en handelsbolag SEK 1000, voor een aktiebolag en filiaal SEK 2000 en voor een ekonomisk förening SEK 1200.

Registratie voor belasting en btw

De meest voorkomende belastingen en vergoedingen die je tegen komt bij het hebben van een bedrijf zijn:
•  A-skatt, dit betaal je als je als fysiek of juridisch persoon belastingplichten hebt uit looninkomsten (vergelijkbaar met inkomstenbelasting)
•  F-skatt, dit betaal je als fysiek of juridisch persoon die een bedrijf runt.
•  Moms is de omzetbelasting die je als fysiek of juridisch persoon rekent bovenop je diensten of producten.
•  Arbetsgivareavgift is je werkgeversdeel wat je betaalt als je werknemers in dienst hebt (32,42%, 2008)
•  Egenavgifter betaal je als fysiek persoon die inkomsten heeft uit zijn eigen bedrijfswerkzaamheden (30,89%) Voor de egenavgifter is het ook nog van belang of je een actief of passief eigenaar van het bedrijf bent. Actief eigenaar ben je als je meer dan een derde deel van het jaar (meer dan ongeveer 500 uur per jaar) actief bent in het bedrijf of als je minder dan 500 uur werkzaam bent, maar je bedrijf hoofdzakelijk op jouw werk draait. Een passief bedrijf betaalt maar 24,26% belasting aan SA-skatt. Je kan dan echter geen aanspraak maken op pensioen- of ziektewetregelingen. Ook kan de egenavgift dalen als je kiest voor een langere periode eigen risico in geval van ziekte. Eén dag is standaard (30,71%), maar bij drie dagen betaal je 29,48% en bij 30 dagen eigen risico 28,78% .
Registreren hiervoor doe je ook via de gezamenlijke site van Boverket en Skatteverket .

Bedrijfsverzekeringen
Het kan zijn dat je extra verzekeringen af moet sluiten als je een eigen bedrijf start. Veel verzekeringen bieden standaard pakketten voor beginnende bedrijven. Voorbeelden van eventueel benodigde verzekeringen:
•  Eigendomsverzekering: in geval van brand, inbraak of waterschade
•  Stakingsverzekering: voor vergoeding in geval van het staken van het bedrijf
•  Aansprakelijkheidsverzekering: geeft vergoeding in geval je aansprakelijk bent voor een schade die ontstaat door je diensten of producten
•  Rechtsbijstandverzekering: geeft bijstand of vergoeding in geval van een rechtszaak
•  Ongevallenverzekering: vergoedt schade op de werkplaats of op de heenreis naar of terugreis van het werk
•  Voor ziekte of arbeidsschade ben je automatisch verzekerd via de Försäkringskassa. Je hebt dan een aantal eigen-risico-dagen (van te voren zelf te bepalen 1, 3 of 30 dagen) http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foretagare/om_sjuk/

A-kassan
(Werkloosheidsvereniging)
Als je een eigen bedrijf begint is het soms niet mogelijk om bij je oude A-kassan te blijven of als je hierbij nog niet aangesloten was dien je dit te doen om in geval van werkloosheid in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Onderstaand enkele A-kassor die zelfstandigen accepteren:

• 
Småföretagarnas A-kassa
•  Akademikernas erkända arbetslöshetskassa AEA
•  Alfa-kassan
•  SIFs A-kassa
•  Svenska Handels och Arbetsgivarnas A-kassa

Overname van een reeds bestaand bedrijf
Soms is het handiger (en sneller) om een al bestaand bedrijf over te nemen. Kijk hierbij goed naar de jaarrapporten van dat bedrijf (je kunt deze bestellen in het Näringslivregistret ). Je moet je hiervoor echter wel aanmelden en deze jaarrapporten zijn niet gratis op te halen. Je kunt ze ook opvragen bij de verkoper om te zien of hij je daar kennis van wilt laten nemen, maar het is aan te bevelen om deze zelf te bestellen zodat je er zeker van bent dat er met de jaarrapporten van de verkoper niet geknoeid is.

 

Vergunningen
Voor een groot aantal bedrijven zul je een aparte vergunning moeten aanvragen om je werkzaamheden te mogen verrichten. Het is daarom handig om dit van te voren al uit te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je alles al geregeld denkt te hebben. Sommige aanvragen duren vrij lang eer ze goedgekeurd zijn en vaak mag je niet beginnen met je bedrijf voordat deze rond zijn. Aanvragen doe je afhankelijk van de vergunning bij bijvoorbeeld de kommun, provincies, politie of Livsmedelverket. Enkele voorbeelden van vergunningen zijn:

Restaurant
Levensmiddelen

Om levensmiddelen te verkopen zul je in de meeste gevallen een vergunning aan moeten vragen bij de eventuele verhuurder van het pand, bij Miljöförvaltningen en de gemeente.

Serveringstillstånd
Om alcohol te mogen serveren moet je een aparte cursus volgen, vergunning aan vragen bij de Socialförvaltningen en vervolgens gelden er geweldig strenge regels voor de verkoop.

Uteservering
Om op een terras of op straat te serveren dien je toestemming te hebben van de politie.

Hygiëne en gezondheid
Om een bedrijf te beginnen dat zich bezig houdt met gezondheid (bijvoorbeeld massage, acupunktur, pedicure, laserbehandeling, kapper, schoonheidssalon, zonnebankcentrum, tatoeages) moet je een vergunning aanvragen bij de Miljöförvaltningen.

Toegankelijkheid
Ook zul je bij Miljöförvaltningen een vergunning aan moeten vragen voor het hebben van meerdere personen in een ruimte. Dit vergt onder andere eisen op het gebied van schoonmaak en brandgevaar.

Verkoop
Folköl (licht bier)
Hiervoor dien je een vergunning aan te vragen in je gemeente.

Kraampje
Hiervoor moet je je wenden tot de Gatu- och Fastighetskontoret in je gemeente.

Verkoop tijdens evenementen
Voor het verkopen van bijvoorbeeld een broodje worst tijdens een evenement moet je een politievergunning hebben.

Reclame
Reclame buiten je winkelpand moet je aanvragen bij de politie.

Överdagenskylt
Voor het plaatsen van een tijdelijke reclameuiting in de vorm van bijvoorbeeld een sandwichbord moet je politievergunning hebben.

Spel en tabak
Spel en automaten met geldwinst
Voor het uitvoeren van bijvoorbeeld Blackjack of het exploiteren van spelautomaten moet je toestemmin aanvragen bij de Lotteriinpektion.

Spel en automaten zonder geldwinst
Voor bijvoorbeeld flipperkasten die winst uitkeren in bijvoorbeeld vrije spelen kan je vergunning aanvragen bij de gemeente.

Spelen met warenwinst

Spelen waarbij de winst uitgekeerd wordt in de vorm van waren of cadeaubonnen dienen aangemeld te worden bij de Idrottsförvaltning in de gemeente.

Tabak
Vergunningen om tabak te verkopen worden afgegeven door de gemeente.

Verder zijn er nog veel meer vergunningen die afgegeven worden door de milöfövaltningen voor bijvoorbeeld schadelijk afval, het bedrijfsmatig houden van dieren


Personeel
Nieuw personeel kan je aannemen op basis van een tijdelijk (tidsbegränsad) of een vast contract (tillsvidare anställning). Maak je hierover geen afspraken dan geldt dit als een vast contract. Dit kan mondeling of schriftelijk gebeuren, waarbij de laatste natuurlijk de voorkeur geniet. Wel dient de werkgever altijd schriftelijke arbeidsvoorwaarden te overleggen, waarin bijvoorbeeld het aantal te werken uren, loon, vakantiedagen, etc in worden vermeld. Arbetsförmedlingen kan je helpen bij het aannemen van personeel. Werknemers hebben recht op minstens 25 vakantiedagen per jaar, waarbij deze uitgekeerd worden bij opname met 0,8% van het brutoloon met gelijktijdige doorbetaling van het loon. Werknemers die op urenbasis werken krijgen hun vakantiedagen uitbetaald tegen 12% van het brutoloon. Bij ziekmelding moeten werknemers pas na 7 dagen een artsverklaring overleggen dat ze daadwerkelijk ziek gemeld zijn. De werkgever betaalt de werknemer 80% van zijn loon met uitzondering van de eerste zgn. eigen risicodag. Na een aantal dagen ziekmelding neemt de Försäkringskassan de betaling aan de werknemer over . Er kunnen via de werkgever aanvullingten op deze uitkering worden gegeven.


Informatie

Bedrijfshulp in Zweden

Iedere kommun heeft een kantoor van Näringsliv. Deze zijn gespecialiseerd in het opstarten van bedrijven en helpen je tot in hoge mate bij de planning, organisatie, contactenlegging en marktverkenning. Bolagsverket heeft een Engelstalige site over het starten van een eigen bedrijf en zijn bedrijfsvormen .

ZwedenAdvies is een onafhankelijk adviesbureau met ruime ervaring in het begeleiden van startende ondernemers uit Nederland en België. Met het Bedrijfshulp-pakket van ZwedenAdvies bepaal je zelf waarbij je hulp kunt gebruiken. Eveneens is er de mogelijkheid om een logo, website en drukwerk te laten ontwikkelen.

Interactieve guides voor het starten van een bedrijf:
Företagsfakta
Kosten voor het starten van een eigen bedrijf
Opstarten van een bedrijf

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer