Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Majblomma

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Feestdagen
Net zoals in Nederland zijn er ook in Zweden verschillende tradities en gebruiken die gevierd moeten worden. De meeste zijn traditionele Zweedse feesten, maar ook Valentijnsdag en Halloween zijn steeds meer in opkomst.

Overzicht van de vaste feestdagen per maand:

Overzicht van de feestdagen die niet op een bepaalde datum vallen:
Fastlag, Påsk, Kristi Himmelsfärd, Pingst, Gökotta en Advent

Januari

1 januari: Nyårsdagen (nieuwjaarsdag)
De eerste dag van het nieuwe jaar is meteen een vrije dag.

6 januari: Trettondagen
De dertiende dag na Kerstmis heet Trettondagen. In het begin werd deze dag gevierd ter ere van de doop van Christus, maar deze aanleiding wordt nu niet meer gevierd. In de meeste landen wordt deze dag gezien als afsluiting van de Kerstmis, maar in Zweden gebeurt dat op Tjugondag Knut

13 januari: Tjugondag Knut (Julgransplundringsfest)
Twintig dagen na de Kerstmis is het tijd voor het opbergen van de kerstboom en alle andere kerstversieringen. Dit kinderfeest wordt gerekend als de laatste dag van de kersttijd.


Feburari

14 februari: Alla hjärtans dag - Valentindagen
Sinds ongeveer 1960 wordt alla hjärtans dag in Zweden gevierd onder voornamelijk jongere mensen, die elkaar op die dag (anoniem) presentjes sturen.

Fastlagen
Zie hier

Sportlov
Schoolkinderen hebben in deze week een week vakantie om te gaan wintersporten. In Skåne is dit in week 8, maar in de rest van het land kan deze vakantie ook vallen in week 7 of 9.


Mars

8 mars: Internationella Kvinnodagen
Op deze dag bewijzen alle vrouwen solidariteit met andere vrouwen over de hele wereld. In 1980 is deze dag ingesteld door de VN, maar al in 1910 is deze dag tijdens de Socialistische Vrouwenconferentie in Kopenhagen ingesteld als ondersteuning voor de invoering van het stemrecht voor de vrouw. Aan deze dag wordt in Zweden vrij veel aandacht besteed.

12 mars: Kronprinsessan Viktorias namnsdag
Iedereen die Viktoria heet heeft deze dag naamdag, maar dit is een dag waarop de vlag uit mag.

20 of 21 mars: Vårdagjämningen
De dag en nacht duren even lang. Het begin van de lenteperiode, waardoor het steeds langer licht blijft.

25 mars: Våffeldagen
Negen maanden voor kerstmis kreeg Maria (Vår Fru) te weten dat ze zwanger was van Christus. Vårfrudagen werd våfferdagen en daarna våffeldagen. Natuurlijk een goede aanleiding om de hele dag wafels te eten. Heerlijk met slagroom en jam.

Sommartid
Overschakeling op de zomertijd.


April

30 april: Valborgsmässoafton, Konungens födelsedag
Op deze dag wordt de lente welkom geheten. 's Avonds wordt een groot vuur georganiseerd (vaak gepaard gaande met vuurwerk) om de boze geesten en roofdieren weg te jagen, zodat het vee weer veilig de wei in kan. Ook werd dit wel gebruikt als weersvoorspelling: als de rook van de vuurstapel richting het noorden ging werd het een koude lente en ging de rook naar het zuiden werd het milder. Om de vuurstapel wordt vaak gezongen en gedanst en natuurlijk de nodige zelf meegebrachte alkohol genuttigd.
Op deze Koninginnedag is het ook nog eens "Koningendag" in Zweden. Koning Carl Gustaf viert zijn verjaardag.

Påsk
Meer over Pasen zie hier.


Maj

1 mei: Arbetarnas Dag
Sinds 1889 is deze dag een internationale dag voor werknemersdemonstraties en sinds 1939 de enige niet kerkelijk georienteerde vrije dag. In studentensteden is dit eigenlijk een voortzetting van de Valborgsmässoafton met veel gezang en orkesten. Traditioneel wordt het studentengezang in Lundagård live uitgezonden via de Zweedse televisie.

In 1907 is begonnen met het verkopen van Förstamajblommor. Dit is een plastic bloemetje op een speldje dat op je kleding vastgezet kan worden en waarvan de opbrengst gaat naar diverse goede doelen. In 1907 kostte deze bloem nog 10 öre, maar tegenwoordig kost hij minimaal tien kronen, mar je mag natuurlijk altijd meer geven.
Ieder jaar is er een andere bloemvormgeving. Tweederde van alle kinderen tussen 9 en 12 jaar gaan de straat op om deze bloemen te verkopen, wat resulteerde in een opbrengst van 33 miljoen kronen vorig jaar. In 2007 vierde de Förstamajblomma zijn 100-jarig bestaan.

Mors dag
Op de laatste zondag in mei wordt in Zweden moederdag gevierd.

Kristi Himmelsfärd
Meer over Hemelvaartsdag zie hier.

Gökotta
Meer over Gökotta zie hier.

Pingst
Meer over Pinksteren zie hier.


Juni

6 juni: Sveriges Nationaldag och Svenska Flaggans Dag
De Zweedse nationaldag wordt gevierd sinds 1916 ter ere van de kroning van Gustav Vasa in 1523 en de ondertekening van de huidige regeringsvorm in 1809. Deze dag is sinds 2005 een vrije dag. Omdat deze dag ingeruild is voor de 2e Pinksterdag (altijd op een maandag) is overeengekomen dat Nationaldag, mocht deze in een weekend vallen, gecompenseerd mag worden met een andere vrije werkdag.

Kristi Himmelsfärd
Meer over Hemelvaartsdag zie hier.

Pingst
Meer over Pinksteren zie hier.

Midsommar
Het grote midzomer feest wordt gevierd op de zaterdag die valt tussen 20 en 26 juni. Dit feest begint echter al de vrijdag ervoor (Midsommarafton en vrije dag) waarbij een meistang opgetuigd wordt met door alle aanwezigen verzamelde bloemen. Rond deze meistang wordt er dan gedanst en gezongen. Er worden ook bloemenkransen gemaakt die in het haar gedragen worden. Als je deze krans maakt van 7 soorten bloemen, deze alleen en heel zachtjes plukt en deze krans vervolgens ´s avonds onder je kussen legt, droom je die avond van je aanstaande geliefde. Vroeger werd dit feest door de Germanen in mei gevierd (vandaar de naam meistang), maar voor de Zweden is dit een beetje te vroeg om de zomer te vieren. Het feest wordt afgelsoten met een uitgebreide maaltijd met veel haring en Jansons frästelse, huisgemaakte brandewijn en verse aardbeien toe.

Sommarlov - skolavslutning
De zomervakantie loopt in de regel van de tweede week in juni tot midden augustus en wordt ingeluid door een afsluitend feest. Alle leraren en leerlingen verzamelen zich in de kerk, waar er gezongen wordt en er voordrachten gehouden worden.


Juli

14 juli: Kronprinsessans Viktorias födelsedag
Dit wordt meestal gevierd in het huis van de koninklijke familie in Solliden op Öland.

18-24 juli: Fruntimmersveckan
Fruntimmer is een oud Zweeds woord voor vrouwen. Deze week dankt zijn naam aan het feit dat zes vrouwen naamdag hebben in deze week. Uitgezonderd de eerste dag (Fredrik) volgen in deze week de naamsdagen voor Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma en tenslotte Kristina. Volgens een oude volkswijsheid regent het heel veel tijdens deze week. Tijdens deze week begint ook de rötmånad. In deze maand begint het voedsel te rotten. Zelfs de melk wordt sneller zuur tijdens deze maand.

27 juli: Sjusovaredagen
Tot aan ongeveer 1900 was dit een feestdag ter herinnering aan de zeven slapers, zeven christelijke jongelingen uit Efesos, die zich, volgens de legende, in het jaar 250 in een grot verborgen, 200 jaar lang sliepen en dachten dat ze maar één nachtje geslapen hadden toen ze wakker werden. Volgens de oude volkswijsheid is het zo dat als het regent op deze dag het de volgende zeven weken ook zal regenen.


Augusti

8 augusti: Drottningens namnsdag
Naamdag van Koningin Silvia .

Kräftskiva
Augustus is de maand van de kreeftenfeesten. Vroeger was het zo dat op een dag in augustus de kreeftenpremieren plaatsvond. Vanaf die dag mochten (rivier)kreeften gevangen worden en openbaar worden verkocht. Nu is het zo dat je niet het hele jaar door kreeften mag vangen, maar ze mogen wel het hele jaar in de winkels worden verkocht. Tijdens deze feesten is het gebruikelijk om je uit te dossen in alles wat maar met kreeften te maken heeft. Hoedjes, schorten, toeters en bellen en lampions. Er zijn zelfs speciale Kräftskiva-CD´s. Op de met kreeftentafellakens gedekte tafels liggen dan kreeftenservetjes, kreeftenborden, kreeftenbestek (echter niet voor het eten van de kreeften zelf), etc.

De kreeften zelf eet je namelijk het liefst met de hand. Enkele regels voor het eten van kreeften tijdens een kräftskiva:

  • Laat alle tafelmanieren varen: eet met je handen en slurp zo luidruchtig mogelijk
  • Haal de scharen van de kreet af
  • Draai de staart van de kreeft af
  • Trek het hoofd van de kreeft door achter zijn ogen te trekken
  • Haal het schild van de kreeft
  • Pak de hoeken achter de ogen vast en trek dit omhoog zodat je de zwarte blaas van de kreeft eruit kunt halen
  • Daarna kun je van de overblijfselen genieten onder het genot van de nodige alkoholische dranken.


September

Dag för riksdagval
Om de vier jaar wordt op de derde zondag in september gestemd. Dit gaat gepaard met stemmen voor de kommun, län en riksdag (gemeente, provincie en regering).

29 september: den helige Mikaels dag
Vroeger was dit een boerenfeestdag die het begin van de winterperiode inluidde. De oogst moet binnen zijn en het vee in de stallen. In 1773 is deze afgeschaft als een vrije dag en nu wordt speciaal in Skåne deze dag nog gevierd op de eerste zondag na de 29e september in de vorm van markten (Mickelmässmarknader).

Ålagille
Na de tweede wereldoorlog opgekomen feest waarbij een aantal traditionele gerechten met aal opgediend worden. Speciaal in de zuidelijke delen van Zweden (en dan vooral tussen Åhus en Yngsjö ) is dit een feest waarbij volgens goed gebruik iedereen een liter brandewijn en een kilo aal op moet eten.


Oktober

24 oktober: FN-dagen
Sinds 1948 wordt op deze dag de oprichting van de VN in 1945 gevierd met tentoonstelingen, vergaderingen en lezingen over het werk van de Verenigde Naties.


November

1 november: Allhelgonadagen
Allerheiligen wordt gevierd op de zaterdag in de week van 31 oktober tot 6 november. Op deze dag worden alle graven versierd met kaarsen en bloemen en worden op deze manier de overledenen herdacht.

Er wordt de laatste jaren ook meer aandacht besteed aan Halloween. Het is vooral een kinderfeest waarbij de kinderen uitgedost worden in spookachtige gewaden, heksenteneu´s en vampieroutfits.

6 november: Gustav Adolfsdagen
Sinds 1800 wordt deze dag gevierd ter ere aan de dood van koning Gustav II Adolf op het slagveld van Lützen. Meest leuke van deze dag is dat er speciaal gebak verkocht wordt met een beeltenis van de koning in chocolade of marsepein: de zogenaamde Gustav Adolfsbakelser.

Fars Dag
De tweede zondag van november is vaderdag in Zweden. Dit tot grote vreugde van alle vaders die geemigreerd zijn, want dat betekent dus dat je zowel een vaderdag in juni als in november hebt.

Advent
Meer informatie over de advent klik hier.


December

10 december: Nobeldagen
Op de sterfdag van Alfred Nobel worden de Nobelprijzen uitgereikt in het Konserthuset in Stockholm. Dit wordt live uitgezonden op televisie en wordt bijgewoond door de koninklijke familie. Aan het eind van de uitreiking volgt een groots galabuffet in het stadhuis van Stockholm.

13 december: Lucia
Lucia was een door de Romeinen ter dood veroordeeld christelijk meisje uit Sicilië. Om licht te brengen in de donkere tijden komt Lucia met haar gevolg al zingend vroeg in de ochtend langs alle deuren met koffie, lussekatter (saffraangebak) en pepparkakor (speculaaskoekjes).
Lucia zelf is gekleed in een wit gewaad met een rode band om haar middel en een hoofdkrans met kaarsen. Zij wordt gevolgd door een stoet van in het wit gekleedde tärnor (de meisjes) en stjärngossar (de jongens) met aan het eind van de stoet pepparkaksgubbar en kabouters met lantaarns.
Op de scholen wordt hier veel aandacht aan besteed en vaak wordt er 's avonds een heel concert georganiseerd met na afloop een koffiemaaltijd. Plaatselijk en zelfs landelijk is er ook een soort van schoonheidswedstrijd wie dit jaar Lucia mag spelen in de optocht.

23 december: Drottningens födelsedag
De verjaardag van Koningin Silvia .

24 december: Julafton
De Kerstavond begint eigenlijk al 's middags. Heel Zweden zit dan met het hele gezin naar de zich ieder jaar herhalende Disneyfilms te kijken. Aan het eind van de middag begint het traditionele Julbord. Dit buffet kan je ook al sinds de advent in restaurants eten en bestaat daar uit een buffet met tot wel over de 60 verschillende gerechten. Thuis blijft het meestal wat bescheidener, maar in ieder geval wordt er een Julham geserveerd. Ook is glögg heel bekend: dit is een soort kruidenwijn welke licht opgewarmd wordt en samen met amandelen en rozijnen genuttigd wordt. 's Avonds is het dan tijd om de pakjes uit te pakken.

25 och 26 december: Juldagen och Annandag jul
Op de Eerste Kerstdag gaan de meeste Zweden naar de vroege kerkdienst (julotta) en eet men de restjes op van de Julbord. Tweede Kerstdag zijn de winkels weer geopend en begint de uitverkoop.

31 december: Nyårsafton
Op televisie wordt iedereen vanuit Skansen Openluchtmuseum een gelukkig nieuwjaar toegewenst en het nieuwe jaar wordt ingeluid met champagne en vuurwerk (helaas geen oliebollen).


Niet datumvaste feesten

Fastlag
Dit zijn de drie dagen (Fastlagssöndag, Fastlagsmåndag och Fettisdag) voordat de vastentijd (40 dagen voor de Pasen) begint. Tegenwoordig alleen nog maar te zien aan de overvloed aan semlor in de winkels. Semlor (of ook wel fettisdagsbullar genoemd) zijn broodjes met spijs en een berg slagroom ertussen.

Påsk
Op de donderdag voor Pasen (skärtorsdag) gaan alle kinderen verkleed als heks of oud mannetje in een optocht door het dorp om iedereen Glad Påsk te wensen en om vaak te eindigen bij de plaatselijke supermarkt om een godisregn te ondergaan. In deze snoepjesregen wordt vanaf het dak van de winkel door een heks bergen snoep over de graaiende kinderen heen gegooid. De verkleedpartij tot heksen en oude mannetjes diende omdat vroeger de heksen op die dag op hun bezemstelen naar Blåkulla vlogen
om daar de duivel tevreden te stellen.
Ook in Zweden worden eieren versierd en verstopt, maar vooral in het zuiden van Zweden is dit gebruikelijk. De dagen voor Pasen staan er takken met gekleurde veren voor de huizen of oprijlaan.

Kristi Himmelfjärd
Veertig dagen na pasen op een donderdag heeft iedereen een vrije dag (Hemelvaartsdag). De dag erna wordt vaak opgenomen als een extra vrije dag, omdat dit een zogenaamde "klämdag" is: een dag ingeklemd tussen een vrije dag en het weekend.

Gökotta
Tijdens dit uitstapje vroeg in de morgen (vaak op Hemelvaartsdag) gaat men op zoek naar de roep van de koekoek (gök) . Deze roep zou een goede voorspelling van de toekomst zijn. Hoor je de roep van de koekoek uit het westen is alles goed, vanuit het oosten betekent comfort, vanuit het noorden komen er zorgen en vanuit het zuiden ligt de dood op de loer. Het aantal malen dat de koekoek fluit is ook van betekenis. Dit kan bijvoorbeeld uitsluitsel geven over hoeveel jaar je nog ongetrouwd zal blijven.
gök

Pingst
Vijftig dagen na Pasen is deze Pinksterdag een dag waarop heel veel Zweedse paren gaan trouwen. Tweede Pinksterdag heeft sinds 2005 geruild met de Zweedse Nationaldag als vrije dag en is voortaan dus een gewone werkdag.

Advent
Vier weken voor de kerstdagen worden in Zweden alle huizen (zowel binnen als buiten) al versierd met alle mogelijke kerstversiersels. Het meest bekend zijn wel de kandelaars met lampjes die voor de ramen worden gezet. De bomen worden opgetuigd (officieel mag je de bomen niet zomaar uit het bos halen als dit bos niet op jouw grond staat) en de tijd begint voor de koopjesjacht op cadeautjes.

Vlagdagen
De Zweedse vlag stamt uit ongeveer 1550. Het staat iedereen vrij om de vlag op te hangen wanneer hij maar wil, maar de volgende dagen zijn de officiële vlagdagen:
  • Nyårsdagen den 1 januari
  • Konungens namnsdag den 28 januari
  • Kronprinsessans namnsdag 12 mars
  • Påskdagen
  • Konungens födelsedag den 30 april
  • Första maj
  • Pingstdagen
  • Sveriges Nationaldag den 6 juni
  • Midsommardagen
  • Kronprinsessans födelsedag den 14 juli
  • Drottningens namnsdag den 8 augusti
  • Dag för val till riksdagen
  • FN-dagen den 24 oktober
  • Gustaf Adolfsdagen den 6 november
  • Nobeldagen den 10 december
  • Drottningens födelsedag den 23 december
  • Juldagen den 25 december
Meer informatie over het vlaggen

Overige feesten
Geboorte
De Zweden staan je raar aan te kijken als je de term thuis bevallen ook maar in je mond neemt. Het is eigenlijk regel dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis rijdt en daar bevalt van je kind. Het gebeurt daarom ook regelmatig (vooral op het platteland) dat kinderen in de ambulance of de auto geboren worden. De zorg in het ziekenhuis is echter uitmuntend. Alle zorg die in Nederland op dat gebied is is er in Zweden ook. Vaak is er ook slaapgelegenheid voor de vader.
Na de geboorte stuurt de verloskundige (barnmorska) een berichtje naar het bevolkingsregister zodat de baby direct een persoonsnummer krijgt toebedeeld. De uiteindelijk naam van de baby hoef je pas binnen drie maanden in te leveren.
Het is niet gebruikelijk om geboortekaartjes te sturen. Wel wordt er een advertentietje in het plaatselijke weekblad of krant gezet. Er wordt (vaak na de doop van het kind) soms een bedankkaartje met foto rondgestuurd naar alle mensen die op bezoek zijn geweest na de bevalling. De ouders hebben samen 480 ouderschapsverlofdagen en die kunnen ze opnemen wanneer ze willen.

Verjaardagen van kinderen
De kinderverjaardagen verschillen niet heel veel met Nederlandse. Wel is het meer gebruikelijk dat de ouders de kinderen zelf komen brengen en halen (al wordt thuis brengen van de kinderen na afloop zeer op prijs gesteld). Verder zijn de feestjes even leuk met veel spelletjes, knutselen en lekkere dingen. Als je niet alle kinderen uit de jaargroep uitnodigt wordt het niet zo gewaardeerd als je de uitnodigingen op school verspreid, want dan zou je sommige kinderen tekort doen.

Verjaardagen van volwassenen
Alle verjaardagen "utan nollor" worden op het werk gevierd met gebak en eventueel een klein feestje thuis. Een hoop Zweden doen hier echter helemaal niets aan. De födelsedagar med nollor (verjaardagen met een nul: 30 jaar, 40 jaar, etc.) worden uitgebreider gevierd. De 50e verjaardag spant de kroon met een groots feest. Vaak wordt hier zelfs een zaaltje voor afgehuurd. De Nederlandse traditie met Abraham en Sara kennen ze hier niet. Wel worden soms de naamdagen gevierd.

Bruiloft
Het eigenlijke feest is hetzelfde als in Nederland. Wel is in Zweden het verschil dat een kerkelijk huwelijk even rechtsgeldig is als een burgerlijk huwelijk . Homoparen kunnen hun partnerschap burgerlijk laten registreren. Voor een burgerlijk huwelijk doet het er niet toe hoe je gekleed gaat, heb je geen ringen nodig, kun je kiezen uit een lezing van 2 minuten of als je nog meer haast hebt om elkaar de trouw te verklaren eentje van 20 seconden. Het burgerlijk huwelijk is gratis. Ook in Zweden kennen ze het verschijnsel van vrijgezellenfeesten. Voor de vrouwen heet dit Möhippa en voor de mannen Svensexa .

Zweedse benamingen voor de bruiloftsdagen

 1 år

pappersbröllop

 5 år

träbröllop 

 7 år 

yllebröllop

10 år

tennbröllop

15 år

kristallbröllop

20 år

porslinsbröllop

25 år

silverbröllop

30 år

pärlbröllop

35 år

korallbröllop

40 år

rubinbröllop

45 år

safirbröllop

50 år

guldbröllop

55 år 

smaragdbröllop

60 år 

diamantbröllop

65 år

krondiamantbröllop

70 år 

järnbröllop


Begrafenis
Sinds 1 januari 2000 is het de Zweedse kerk die de begrafenissen voor alle Zweden verzorgt (uitgezonderd de gemeenten Stockholm en Tranås). Ze zijn verplicht om ook aparte begraafplaatsen te onderhouden voor bijvoorbeeld joodse en islamitische ingezetenen. Iedereen betaalt hier een kyrkoavgift (van ongeveer 1 procent) voor die direct ingehouden wordt op je loon. Als je besluit om deze belastinginhouding niet te willen betalen wordt bij je overlijden de begravningsavgift bepaald door de försammling van de Zweedse kerk in je woonplaats. In deze begravningsavgift zitten inbegrepen:

  • Een begraafplaats op een algemene begraafplaats voor 25 jaar
  • Een begrafenis
  • Transport naar de begrafenis
  • Crematie
  • Lokaal voor opbaring en een ceremonielokaal zonder religieuze symbolen
  • Kosten voor het onderhouden van de begraafplaats

Niet inbegrepen zijn o.a. bloemdecoraties, dragers, advertenties, grafonderhoud en extra muziek en gezang. Een begrafenisondernemer kan je behulpzaam zijn bij de verschillende administratieve handelingen.

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer