Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

NHA
LOI
NTI
  Studieplan
Volksuniversiteit

 Björn Engdahl
 Univ of Stockholm
 Stugan
 Lexin beeldplaten


Folkuniversitetet
Studiefrämjandet
Medborgarskolan
Sverigekontakt
Glossa
Sigtunaskolan
Uppsala Univers.


Folkuniversitet
Univ. Scandina-
     vische Talen en
     Culturen
TISUS


 

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Waarschijnlijk de beste manier om Zweden en haar inwoners te leren kennen is om de taal zo snel mogelijk te beheersen. De taal is een belangrijke sleutel tot de Zweedse maatschappij, het werkveld en deelname in scholen, verenigingen, etc. Het maakt het ook veel gemakkelijker om nieuwe mensen te leren kennen en ze te laten merken dat je ze begrijpt.
Je Zweeds hoeft helemaal niet perfect te zijn om tot een conversatie te komen. De meeste Zweden zullen je bij de kleinste woordenschat al roemen om je taalgevoeligheid. Denk niet dat je er dan al bent, want al is de Zweedse taal niet moeilijk te leren, het blijft een andere taal met al zijn uitzonderingen en vreemde klanken. Maar troost u met de gedachte dat Zweeds als een vreemde taal wereldwijd door meer dan 40.000 mensen wordt gestudeerd. U staat er dus niet alleen voor...

De Zweedse taal
Aangezien Zweeds, net als het Nederlands, van oorsprong een Germaanse taal is, zal het voor de meeste Nederlanders niet moeilijk zijn om het Zweeds te leren lezen. Veel woorden lijken op elkaar en vooral als je verbanden in de tekst kunt zien is het vrij makkelijk om te lezen.
De uitspraak is echter van een heel ander kaliber. Veel lettercombinaties worden heel anders uitgesproken dan in het Nederlands en veroorzaken daarmee een vreemd klankenspel bij het luisteren naar iemand.


De taal leren
Voordat u emigreert zijn er verschillende manieren om de taal te leren: door middel van zelfstudie, met behulp van een docent of door het vormen van taalgroepjes.

Zelfstudie
Er zijn vele mogelijkheden om via zelfstudie de taal machtig te worden. Er zijn een aantal studie-instituten die cursussen Zweeds aanbieden in de vorm van Cd's of cassettes. Enkele voorbeelden van aanbieders van een zelfstudiecursus Zweeds:
 
NHA Levend Zweeds (Nu ook Zweeds voor gevorderden)
LOI
NTI  

Studieplan  
Juffrouw Blom (kinderen)
Lesexpres




Een andere vorm van zelfstudie is het aanschaffen van studieboeken (eventueel begeleid met Cd's) of software. De bekendste zijn de boeken van Adrie Meijer en de taalcursussen van Eurotalk.

Boeken en software over de Zweedse taal


Eurotalk Premium Zweeds-complete cursus Zweeds

Leer Zweeds

Leer Zweeds voor halfgevorderden

Zweeds voor kinderen

Onderwijs
De mogelijkheden om met behulp van een docent Zweeds te leren zijn wat beperkter, maar natuurlijk veel intensiever dan via zelfstudie. Vooral de uitspraak komt hierbij veel meer aan de orde. Mogelijkheden om in Nederland onderwijs te volgen zijn er met name aan de volksuniversiteiten . Maar er zijn ook diverse privé-docenten die individueel of in kleine groepjes les geven. Als je het helemaal goed aan wilt pakken zijn er mogelijkheden om op universitair niveau de Scandinavische talen machtig te worden. Dit kan in Groningen en Amsterdam .
Ook zijn er mogelijkheden om in Zweden uw taalkennis op te doen. Want vooral in het land zelf is het natuurlijk het beste leren. Een goed idee is het daarom misschien om tijdens uw vakantie de Zweedse taal machtig te worden.

On-line studeren
Op het internet zijn er legio studiemogelijkheden te vinden. Uiteraard is dit vrij beknopt studiemateriaal, maar leuk om mee te oefenen. Onderstaand vind je een lijst met aanbieders inclusief een korte omschrijving:

  Björn Engdahls cursus Nederlandstalige cursus
  University of Stockholm Cursus met uitspraak

Een heel erg leuke mogelijkheid om de taal te horen uitspreken is via deze site . Kies Swedish bij "Select a voice" en vul een Zweedse tekst in welke je uitgesproken wilt hebben en luister naar Elin, Emma of Erik.

Een andere mogelijkheid om je taalkennis te toetsen wordt aangeboden via Lingaunet ..

Woordenboeken
Er zijn niet zo heel veel woordenboeken Nederlands - Zweeds uitgegeven, maar gelukkig zijn er wel enige te koop. Met kop en schouders steekt de Dikke van Dalen er boven uit, maar dat merk je ook in prijs. Deze is echter onvermijdelijk als je echt wilt emigreren. Zie het maar als een investering in de toekomst, je haalt het bedrag er makkelijk uit. De woordenboeken zijn apart te koop, maar ook als set; qua prijs maakt het niets uit.


Online zijn ook een aantal woordenboeken te vinden. Niet allemaal zo accuraat, maar de eerste twee komen aardig in de richting:
Lagom (Nederlands <-> Zweeds)

Lexin (Zweeds)
Freedict (Engels <-> Zweeds)
Foreignword (Engels <-> Zweeds) 


Eenmaal in Zweden

Er zijn verschillende methodes om Zweeds te leren als je eenmaal geëmigreerd bent.

Als je bent ingeschreven bij de “kommun” (gemeente) kun je je aanmelden bij de SFI-cursus van de Komvux. Deze Svensk för Invandrare (Zweeds voor immigranten) wordt gratis aangeboden door de kommun voor imigranten die de taal nog niet helemaal machtig zijn. De opzet van deze cursus verschilt nogal per kommun qua contacturen, lesinhoud, groepssamenstelling en lesboeken. Uiteindelijk dient wel iedereen aan het eind van de cursus dezelfde SFI-test te kunnen afleggen.

Een andere mogelijkheid is het studeren via studie-instituten. Deze zijn gevestigd door het hele land en vaak worden de cursussen voorzien van sociale activiteiten en kost en logies. Deze opleidingen zijn niet gratis en variëren van SEK 1000 tot 5000 voor alleen het taalgedeelte. Ze worden het hele jaar door gegeven, zodat je niet lang hoeft te wachten tot het begin van de cursus. De volgende studie-instituten bieden deze cursussen aan:
Folkuniversitetet
Studiefrämjandet
Medborgarskolan
Riksföreningen Sverigekontakt (Royal Society for Swedish Culture Abroad)
Glossa (Zomercursus in Uppsala)
Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (Zomercursus)
Uppsala International Summer Session (Zomercursus in Uppsala)

De derde optie is je aanmelden bij een universiteit. Hier variëren de cursussen van beginners tot gevorderden, welke zowel deeltijds als voltijds gegeven worden. Linköping Universitet heeft bijvoorbeeld een College Course in the Swedish Language , bedoeld voor niet-Zweeds pratende studenten met een basiskennis Zweeds, om deze voor te bereiden op het toelatingsniveau voor een universitaire studie. Aan het eind van de opleiding maken de studenten de TISUS .

De vierde optie zijn de zogenaamde “på distans” (op afstand) cursussen. Deze cursussen worden begeleid door een docent en zijn niet gratis. Folkuniversitet (in Nederland de volksuniversiteit) heeft vier cursussen voor ieder niveau.

TISUS
Om de opleidingen af te ronden kun je besluiten om een TISUS (Test i svenska för universitets- och högskolestudier) af te leggen. Deze test is de afsluitende fase voor studenten die aan een Zweedse universiteit willen gaan studeren, maar staat ook open voor niet-studenten. De test bestaat uit drie onderdelen: schrift, mondeling en lezen. De test wordt meerdere keren per jaar gehouden en kost SEK 1200.


 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 


 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer

 







21-01-2015