Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Geld
Zweden is nog steeds niet overgestapt op de Euro. In september 2003 is dit door 62% van de Zweden via een referendum weggestemd en geldt in Zweden nog steeds de kroon als betaalmiddel. Ook al is Zweden door het lidmaatschap van de EU verplicht tot het invoeren van de euro (men heeft niet zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken een uitzonderingspositie verkregen), zal men pas een nieuw referendum houden als de publieke opinie veranderd is.[6] Inmiddels is veel wetgeving aangepast, zodat de euro gelijkgesteld is met de kroon ten behoeve van de Europese handel met Zweden. Geld overmaken naar en van Zweedse bankrekeningen in euro's is bijvoorbeeld kosteloos, net als binnen de eurozone.
De Zweedse kroon is onderverdeeld in een aantal munten en biljetten: munten van 1 kroon, 5 kronen en 10 kronen en biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. Als een Zweed het heeft over een Selma bedoeld hij een twintigkronenbiljet; hierop staat namelijk de afbeelding van Selma Lagerlöf met op de achterkant Nils Holgersson. Voor een afbeelding van de munten en biljetten klik hier .

Voor kleine bedragen kun je ongeveer rekenen dat 1 euro 10 kronen bedraagt, maar voor de iets grotere bedragen loont het om van deze berekening af te wijken. Klik hier voor een valutacalculator.

Banken
De Zweedse banken hebben dezelfde mogelijkheden als de Nederlandse banken. Er zijn verschillende soorten leen- en spaarvormen. Een aparte leenvorm is misschien wel de medlemslån: als je lid bent van een bepaalde vakbond krijg je een gunstiger rentepercentage.
Banken zijn in het algemeen niet huiverig om een rekening voor je te openen, zelfs als je nog in Nederland woont en geen persoonsnummer hebt. Ze maken dan een fictief persoonsnummer aan, waar je verder overigens niets mee kunt....helaas.

Er zijn in Zweden verschillende bankkaarten in omloop:
- uttagskort: hiermee kun je alleen geld pinnen bij de betreffende bank
- bankkort: hiermee kun je betalen in de winkels en het geld wordt direct van je rekening afgeschreven
- betalkort: het geld wat je besteedt in winkels wordt eens per maand van je rekening afgeschreven. Deze kaart is doorgaans duurder dan een bankkort.
- kreditkort: geeft mogelijkheden om via een externe instantie een uitgestelde betaling te doen (bijvoorbeeld Mastercard of VISA).
Vaak zijn er echter combinaties van bovenstaande kaarten.

Apart zijn wel de openingstijden: de meeste banken zijn na 15:00 uur niet meer geopend voor baliehandelingen. Op de dag voor een feestdag zijn ze vaak zelfs de hele middag dicht.

Ook hanteren de banken verschillende kosten voor haar diensten. Het loont daarom om van te voren even te bekijken van welke diensten je gebruikt maakt en hoeveel je daarvoor wilt betalen.

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer